CARME MARTÍ

LA FUNDADORA DEL SISTEMA MARTÍ
l'Institut Central de Patronatge, Tall i Confecció del Sistema Martí sorgeix a finals del s.XIX a mans de Carme Martí Riera, la fundadora i creadora del Sistema Martí.

Carme Martí neix a Sant Quirze de Besora el 24 de juny de 1872 al carrer del Pont número 29 actual. Estudia a las Sacramentarias de Vic. Ja casada, crea a Barcelona, l'Institut del seu nom, del que han sortit milers de professores diplomades.

A partir de llavors es van formar i crear moltes academies Martí arreu de Catalunya i Espanya.

Als 18 anys publica a Barcelona "el mètode o sistema de tallar patrons del vestir femení i de confeccionar-lo". Era el 1890. L'èxit del primer llibre la va empènyer a publicar-ne un altre. El nom de Barcelona amb el de l'Institut de "Corte y Confección" Martí s'esbargeix tot seguit.

La premsa catalana, espanyola i sudamericana de seguida se'n va fer un ampli ressò. Els anys 1914 i 1924, Carme Martí llença la seva obra als centres internacionals d'alta costura de Londres i París. És l'esclat del seu èxit i el seu llençament internacional, amb especial difusió també al Japó i a algunes nacions africanes.

Enllaços externs:   Carme Martí Riera a l'Enciclopèdia Catalana

                                Carme Martí a Sant Quirze de Basora